ÅVK anordnar inte Hundkapplöpning, då vi helt saknar en rundbana av passande typ på Åland. Däremot så hjälper vi gärna till om intresse finns för rundbaneträning. Den grundläggande träningen är densamma som i lure coursing, dvs jakten, men sedan kan vissa "moment" behöva läggas till. 

Vad är då Hundkapplöpning?

 

 

 

Hundkapplöpningar är tävlingar för vinthundar. Det är löpning på en fast ovalbana, där det helt enkelt handlar om attkomma först till mål. I Sverige tävlas det framförallt på tre distanser, 320 meter (kort) och på 550 meter (medel), dessutom finns långdistans 780 meter och supersprint på 90-100 meter. Topphastigheten för en Greyhound på elitnivå är ca. 85 km/h. De flesta hundkapplöpningar är icke yrkesmässiga tävlingar för sällskapshundar men i några länder som Storbrittannien, Irland, USA och Australien förekommer även professionella tävlingar. Dessa utförs nästan uteslutande med rasen Greyhound och kallas därför Greyhound racing. Sporten är mycket populär och stor i dessa länder.

 

Hundkapplöpningssporten härstammar från jakt på levande hare, vilket finns beskrivet i historieböckerna redan från 450 år f.Kr. En mer modern form av hundkapplöpning, coursing, utvecklades i England i mitten av 1500-talet på initiativ av drottning Elizabeth. Den nuvarande formen av hundkapplöpning, där hundarna jagar en motordriven harattrapp på rundbana, startade i början av 1920-talet.

 

Vid dessa tävlingar startar hundarna ur fasta burar. Haren, som består av långa remsor av plast eller tyg vilka är fästade på en arm som sitter på en vagn som dras runt banan på en vertikal räls som dras runt med en vajer av en elektrisk motor som sitter vid startdepån. Banans längd är i Europa vanligtvis mellan 280-920 meter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Informationen från:

Wikipedia

Stockholms Hundkapplöpningssällskap

 
stäng