Ålands Vinthundsklubb anordnar lc-träningar flera gånger per år. Håll koll under Aktuellt för att se kommande träningstillfällen. Det är även där som vi kommer att meddela om en träning ställs in.

 

I framtiden hoppas vi även på att kunna anordna lc-prov på Åland

 

OBS! För att din hund skall få delta i någon lure coursing träning (eller prov) så måste du skriva på en Deltagarförbindelse, som lämnas till träningsansvarige FÖRE hunden startas. (Vem som är Träningsansvarig meddelas i samband med notis om träning)

Du kan skriva ut den härifrån och ta med den till träningen, i annat fall fråga Träningsansvarig efter blanketten på plats.

Den andra delen, med krav och rekommendationer, utgår vi ifrån att Du läser och följer, och den får Du behålla.

 

 

Vad är då Lure Coursing?

 

 

Lure coursing, "simulerad harjakt" är ett bruksprov för vinthundar, med certifikat, cacil och championat.
Lure coursing kör man på öppna fält, gärna lite kuperat. Man sätter ut 10-15 "trissor" i marken, sedan drar man en lina mellan dessa trissor med en plastpåse i änden. Linan dras av en motor med bilbatteri. En lure coursing bana kan alltså se ut hur som helst! Beroende på hur trissorna är satta gör "haren" kast åt olika håll, precis som en riktig hare skulle göra för att komma undan.

 

Lure-coursing är ett spännande äventyr för våra hundar, ett sätt för hundarna att rasa ut och samtidigt ett test av mångtusenårig medveten jaktavel. Lure-coursing är ett effektivt sätt att träna våra hundar för utveckling av muskler och ökad rörlighet. Detta gör att hundarna mår bättre, springer bättre och snabbare. En vältränad hund undviker lättare eventuella framtida muskelskador. När man ser hundarnas glädje inför lure-coursing inser man snabbt att detta är vinthundarnas egen sport.

Då vårt moderna samhälle har begränsat vinthundens naturliga sätt att jaga är det en ypperlig lösning att låta lure-coursing ge vinthunden möjlighet till maximal kraftutveckling, snabbhet, rörlighet, uthållighet och inte minst entusiasm och glädje.
Skador är ovanliga. För en normalt tränad hund är risken för skador mycket liten. Uppvärmning före starten av sin hund och likaså nervarvning efteråt är dock väldigt viktigt för att undvika muskelskador.
 
Poäng under tävlingar utdelas av speciellt godkända domare och enligt 5 särskilda kriterier:

Momenten som bedöms är:

Entusiasm:
Iver och beslutsamhet i jakten från start till mål, d.v.s. hur tänd hunden är att springa ikapp "luren". Man kan också se det vid eventuella störningar från medtävlaren, fall och hur hunden dyker på "luren" vid målgången.
Följsamhet:
Hundens förmåga att följa "luren" med blicken och planera sin väg effektivt för att komma ifatt "luren".
Snabbhet:
Hundens hastighet som lättast iakttages på banans längre sträckor. Hundarna skall springa kraftfullt och sträcka ut ordentligt.
Rörlighet:
Hundens förmåga att snabbt ändra rörelseriktning med bibehållen fart och balans. Syns lättast i kurvorna där hundarna helst skall kunna ta dessa snävt genom att "lägga sig ner".
Uthållighet:
Hundens kondition, märks mest under slutet av loppet.

 

 

 

 

 

 

Informationen från:

Bråvikens lc

Svvk

 

 
stäng